Be Kind, For Everyone



A short long speech before going to sleep, even da dekat 2 pagi pongg.. kalau ngantuk,close tab je lah ye.

"Buat sesuatu kat orang, kalau tak dibalas pada kita, mungkin pada mak bapak kita, anak-anak kita, atau saudara-mara kita."- ini umi sy punya pesanan ringkas dat i use to remember in my daily life bila berjalan atas bumi Allah ni.

My mom selalu bg laluan kat kereta yang nk cross jalan, evendo she was too late to school or rushing n whatsoever situation pongg (she's primary school teacher). When I asked her kenapa bg si fulan si fulan jalan, my mom said, "kalau umi bagi dia jalan, nanti orang akan bagi jalan kat umi. Kalau tak kat umi, orang akan bagi jalan untuk anak-anak umi, saudara-mara umi."


Oh camtu kan, ;)
I didn't expect for rewards, praises or anything else- ececehh muntahijo sekarang! Tapi tak salah kan kalau benda macam ni boleh motivate kita untuk benda yang baik, betul tak?

Few moths ago, I happened to see a pakcik ni dukung baby, time tu saya tgh jln kaki dari LRT Bandaraya nak ke KTM Bank Negara, time tu hujan datuk punye lebat. Laluan berbumbung of course lah ada tapi sampai kat depan pagar Bank Negara, bumbung tu tak wujud plak. At first the pakcik ni tegak je macam tengah tunggu hujan berhenti, tiba-tiba dia gerak nk redah hujan tu, impossible lah kalau sy nk biar, oh baby tu =( cpt2 sy lari n payungkan dia. Baik tak? Ahh Natasha.. =) Bukan nak mengorat pakcik tu, tapi baby tu kesian lah kann..  

Pakcik tu just bg salam, n sempat lah tanya nama saya ni. Natasha pakcik.. Ain Natasha.. "Terima kasih ye nak"- maybe akan dtg kalau sy tak ada payung, ada org tak payungkan sy? macam cerita Love Rain tak? Memang mintak balasan betoll, tak ikhlas weh ^^



5 comments:

Nadia Johari said... Reply To This Comment

smoga perbuatan baik kita dibalas dgn baik..=)..sme gak mcm hon kete..jgn hon sesuka hati..hehe

hainom OKje said... Reply To This Comment

Ha...ha....
Betul tu Tasha....kalau bukan kita yg dpt balasan baik tu mungkin keluarga kita yg lain......Allah itu adilkan!...

amalinahassbullah said... Reply To This Comment

betul2. buat baik akan dibalas baik, buat jahat akan di balas jahat. :)

intanfirdaus247 said... Reply To This Comment

buat baik di balas baik..kak intan suka header dik..lawa

cweet pinky said... Reply To This Comment

okeyh , i take it in my mind ! nice story , CP pown nak berbuat baek slalu la , kadg2 tuh memg ade kepuasan bile buat baek nih , just ade sikit irritate kalaw orang yang kite buat baek tuh balas tah pape , better takde balasan langsung dari menyakitkan hati , tapi nak buat macam mana kan , tuh la reality dunia , antara dugaan untuk kite , belajar memberi balasan bunga yang mekar walaupun dah dilempar ngn batu :P panjang lak komen , boleh buat satu entry baru kan ? hehehe ~

This Blog is Protected. Copyright 2012 © All Right Reserved by Natasha