Dear ALL, I Need Your Support..

Assalamualaikum..
Entry ni pendek jer. Just curious here. Please anybody help me :(
Bcoz of my sister now study kt oversea so payah la nk mntak tips dr beliau.. hurm..
I'm just finished my diploma n by next two weeks sumthing i'll continue ke bachelor..
Other than dat, actually sy ade mohon IPTA jgak so im gonna take MUET exam for the 1st time ni!
Sy dgn rendah diri n rendah hati, i really need ur support rite now.. malu brtanye sesat jln an..
MUET. ape tu? explain me.. i know Malaysian University English Test.. but in details? what?
Wajib ambik ape2 kelas or tuition ke? Sangat2 susah ke exam tu? Sy hampir TERgive up.. seriously.
Then ada speaking lah, reading lah, n so on tu ape citer plak ye?
Sumtimes maklumat dr research kt internet, wasn't enough. kan..
So anybody yg ade experience tu please do leave ur comment panjang2 kt cni yup?
If not, im not going to MUET TEST. NO NO NO NO NO NO.. !!!!!!


20 comments:

Kira Kekuri said... Reply To This Comment

saya pernah ikut muet, sem lalu.
emm pasal tuisyen tuh tak perlu lah. kalau nak boleh jugak tambah-tambah ilmu.
pasal listening kena dengar betul2 lah apa yang radio tuh cakap. hari tuh saya radionya bunyik kecik je! geram! *emosi kejap*
examnya kalau ada study, taklah susah sangat. kena jaga grammar bagai. yang paling penting ...



masa tak cukup.. =(

dari pengalam saya, yang speaking tuh..speaking lah kan, ada 4 candidate. candidate A,B,C, dan D. kekadang sampai C je. Ilmu dalam speaking kena banyak dalam ujian listening nih. soalan dia kita tak tahu, jadi kena siapkan diri banyak2..tahu info2. isi, at least 3. seingt saya kena bagi 2 minit ja kot untuk tulis dekat paper segala isi2. waktu nih la kena curah idea banyak-banyak. kena tahu banyak vocabulary.

writing, mcm biasalah writingkan. tapi hari tuh saya tak cukup masa.. T_T tergesa2 buat karangan, sebab tak cukup persiapan, dan ilmu dalam bi tak cukup.. *mengaku* hehe

tuh je lahh..
kalau nak info, tngok blog nih la ye?
dah tngok blog nih tak?
http://muetmyway.blogspot.com/

CikMai said... Reply To This Comment

mai belum amik muet lagi, tahun depan baru amik . muet ni test english yunk. ade writing,speaking, listening.

nanti dia kira band . dari band 1-band 6. yang paling terer tu band 6 la :)

Nur Atiqah Mohd Zaki said... Reply To This Comment

owh, eyqa amek MUET wakto form 6.
dyer ader 4 bhgian. speaking, reading, writing
n listening.. MUET nie ikut org la.. bg eyqa
plg susah listening sbb kene dgr jelas3.. yg speaking too,dyerbg tajuk kite cakap la dlm kumpulan..1kumpulan 4org..reading n writing too cm baser jew.. sory, comment terpnjglak..jgn giveup taw!

Ety said... Reply To This Comment

dear. we are in the same boat. Ety pun buntu MUET tu apa, sbb tak pernah ada exposure pasal MUET and i'll be taking the speaking test next week. InsyaAllah.

Tapi alhamdulillah, pernah sit for IELTS, mungkin itu agak membantu kerana format lebih kurang sama.

Ety ada tanya2 kawan Ety and they all nasihatkan Ety beli buku reference or buku latihan MUET untuk tgk contoh soalan. dari situ, boleh belajar sendiri.

Mmg ada 4 komponen : speaking, listening, reading and writing.

Writing tu ada teknik, so mungkin boleh refer pada buku2. Sbb kat internat, mmg less info pasal MUET, Ety dah buat research.

Untuk speaking pula, basically macam interview la. Akan ada 2 session, first session, we need to elaborate about the topic given, dalam 2 mins rasanya dia bagi masa untuk prepare. then lagi 2 mins untuk present. lepas tu 2nd session ada discussion, kena discuss topik yg dia bgi tu. isi kita adalah tajuk yg kita dpt mula2 tadi. 10 mins.

listening, macam biasa la. ada audio, then kena jawab soalan berdasarkan itu. reading, ada passage panjang, then kena jawab soalan.

percentage markah banyak kat reading dgn writing. so kena score lebih. speaking 15%, listening pun 15%.

untuk speaking mungkin boleh la praktis sikit2. tajuk2 global, yg mungkin boleh untuk didebatkan or dibincangkan.

hmm untuk writing pula, kawan Ey kata, biasanya mmg kena tulis karangan fakta.

tu je kot. sorry, komen agak panjang. semoga dapat membantu.

all the best ya. doakan Ety juga :D

Ety said... Reply To This Comment

kalau ada2 advice pun ,mungkin Ety boleh bagi berdasarkan pengalaman pergi interview yg memerlukan Ety speaking and ada group discussion, and also based on my pengalaman amik IELTS.

listening tu mungkin kena praktis sikit, sbb kita tak tahu, accent apa yg dia guna waktu exam. kalau malay accent, then okay. takut2 dia guna UK, US or Aussie accent.

cheer up. dun give up :D

scorpiogurwl said... Reply To This Comment

Salam , Finas pon belum amek muet .. Sem 5 kng bru amek .. hihi ,Finas pon naek seram bile dgr Muet .. Yela Finas ade gk mbe yg dah amek then mcm2 la dowg cakap kbykan nye ade =ve also -ve . But dun worry la dear .. awk kene alert gan ape yg radio tu cakap kan .. Pasal nak amek kelas +han tu tk pyh la k .. Pe2 pon jgn give up aw .. :)

scorpiogurwl said... Reply To This Comment

Aduh type pulok , *+ve*

haz said... Reply To This Comment

hmm. sy pun dh pernh amik muet masa matrikulasi dlu. masa tu memg ada klas BI ajar pasal muet tu, so mcm xde masalah sangatla kan..

tp bg kes awak ni mcm awk kena bljr sendiri la.. nk amik tuisyen tu terpulang lah. tapi kalau awak dh ok dr segi grammar, speaking and pronounciation tu dah kira ok dah tu. dia ada 4 bahagian.

yg firstnya reading. yang ni just jawab soalan objektif je. slalunya dia akan kasi petikan aricle then bg soalan base on that article. kena baca betul2 sebab dia akan kasi jawapan yang putar belit kasi kita pening nak pilih yang mana satu. haha

second, writing. yang ni macam biasalah kena buat essay. tapi lupa la pasal apa. kalau tak silap article or report. tips nak dapat high mark, ayat kena power. guna ayat bombastik dan pastikan tersusun. outline dia kena betul ikut point-point yang nak dielaboratekan. and grammar of course.

thirdly listening. yang ni memerlukan daya pendengaran yang kuat. kena dengar dia cakap betul2. kadang2 akan ada masalah. masa sy dulu cd dia tersangkut2 so kena ulang byk kali. =.= pembaca tu mugkin akan cakap cepat so berhati2 ye. ^^

last but not least speaking. dia ada candidate A,B,C and D. then ada 2 bhgian. firstly setiap candidate akan diberi point masing2 untuk dicakapkan. kalau tak silaplakan, korang akan diberi masa 2 minit ke 5 minit tah untuk mencari isi2 penting. nak ok, cari 3 point. then korang akan kena cakap point yang korang dapat tu ikut turn dan masa yg ditetapkan.

untuk bhgian yang kedua, korang kena buat discussion dengan candidate yang lain, point mana yang lebih bagus or paling sesuai untuk tajuk yang korang dapat tu. masing-masing perlu cakap n highlightkan point masing2. macam nak menangkan point masing-masing la. kat situ maybe akan ada percanggahan pendapat. but that's not the point. yg plg penting korang kena byk bercakap sebanyak mungkin dan involve dalam discussion tu. jangan dok diam je.. then korang kena buat conclusion point yg mane the best choice. so that it. hope boleh tolong awak dengn details yg sy kasi ni. hee ^^

Waalid5035 ™ said... Reply To This Comment

hem..waalid xbleh tolong sangat pasal MUET ni..aritu amik pun buat syarat...dpt band pun cukup makan je..huhu..

atas tu dh ramai kkawan2 yang bagi maklumat...paling senang,dapatkan nasihat daripada guru2 @ lecturer yang berkaitan..diorang lebih arif soal ni,pengalaman sahaja tidak cukup...insyaAllah,usaha yang baik akan menatijahkan keputusan yang baik...taraf waalid yang xpandai BI ni boleh lepas,tasha lagilah...kher insyaAllah...^_^


bittaufiq ye...

Pssst...dh mengalah sebelum berjuang?don't be loser laaa...hehe..[jgn maraa]=P

deno said... Reply To This Comment

er... da ramai explain... xpe la.. deno da amik MUET masa sem 4 baru ni.. btw,all the best utk MUET ya :)

p/s: nak jadi bloglist deno tak? :)

Siti Fatimah Fuzz said... Reply To This Comment

cik siti pernah amik MUET 2 kali kot....dun worry la...MUET ni blh amik banyak2 kali....if let say tak dapat band yg pihak U mnx, kita still blh apply lg kos yg kita nak tuu..but sebelum kita grad, kita kena la bagi cukup syarat....mcm cik siti...dulu 1st time amik MUET dapat band 2, tp kos cik siti memerlukan cik siti band 3 sekurang kurangnya dalam MUET....but, cik siti still apply kos yg cik siti nak tuu (Alhamdulillah dapat) then dalam tahun pertama, cik siti amik lagi skali MUET.....so no need to worry la.....soalan2 dia semua soalan am......beli ja buku latihan MUET...pastu try buat....tak yah gi tusyen pn... http://eimah2328.blogspot.com

nuha ahmad said... Reply To This Comment

hihi saya belum ambil lagi lahh muet, tak boleh nak beri apa apa komen. maaf ye ^^

Nurul Husna Mohd Hassan said... Reply To This Comment

saya tak amik muet sebab saya tak sure saya nak sambung degree ke tak dulu. hehe. tapi yang penting kena betul2 sedia, dengar soalan betul2. kalau result tak memuaskan boleh amik lagi test MUET tu. sebab saya rasa MUET tu syarat nak sambung degree tak silap saya. pape pun gud luck ya, tasha mesti boleh punya ;)

huda said... Reply To This Comment

a'aa meamng before sambung mana - mana kena ambil muet. huda pun belum amik actually , tapi based on apa yang adik , abang dan juga senior huda diorang cakap memang susah. and about that class, adik cakap ada kelas before kita amik muet.

Eca Dwinky Asha said... Reply To This Comment

hello dear....muet eh?...best of luck for u...MUET somekinds of easy (for those who good in english)....you need to read a lot,listen to any english song or watching movies..try to understand....my advice,buy MUET handbooks and practise a lot :)

Nur Syahida Hassan said... Reply To This Comment

assalamualaikum. untuk cerita yang lebih tepat pasal muet, awak bley bukak http://www.mpm.edu.my/. dari a-z semua ada situ. bley ja kalau nak blaja sendiri dengan beli buku & buat latihan dalam tuh. tapi better awak pegi kelas. sekurang-kurangnya, tak banyak, sikit pun awak bley dapat & nampak benda yang awak tak dapat & tak nampak kalau blaja sorang-sorang. btw, gud luck :)

Nur Syahida Hassan said... Reply To This Comment

saya pun balas kat sini lah yea. hihi. ohh ya ka? ipts mana? kiranya awak kena pegi jugak lah test tuh? susah jugak tuh kalau tak prepare apa apa sebab dia ada format sendiri yang kita kena tau terutamanya dalam writing. kalau reading, listening & speaking bley tahan g kalau nak buat latihan sendiri ja.

cweet pinky said... Reply To This Comment

betul la ape yang dorang explain tuh , adew 4 bahagian , ala , rilek larr ,tak susa pown , reading tuh untuk uji kepahaman , speaking tuh 2min sorang jerr , listening pown okei jerr , ha , kalaw nak latihan , beli buku muet , bole buat latihan listening , selalu buku latihan muet nih ade CD dye .. writing tuh just buat esei jer , tak banyak pown , 2 esei je .. hehehe , sori , lambat gile CP datang sini , gud luck :D

Michelle Hopell said... Reply To This Comment

banyak sudah supporters awak termasuk saya .. hihi. banyak explaination then awak amik dari mereka tu :)
gud luck dear :)
jgn give up~~

ros maisara said... Reply To This Comment

am i late? hahaha...
the key of success in muet is Reading Comprehension.. serius xtipu sbb byk markah.. bykkan buat latihan english form 5. dorang byk amek soklan grammer dr situ..

This Blog is Protected. Copyright 2012 © All Right Reserved by Natasha