MST July 2012




Muet Speaking Test July :-
Date : 9 July 2012
Time : 7.30 am
Venue : SMT Gombak


da nite before, sy tutup mata 4.30 am dgn buku kt muka, pensil kt kaki.. stay up la konon an? when others said- "speaking jerr pon, alahaiiii".. yolah.. uolz ade class bole la ckp.. xde class pon uolz da pandai an.. T____T

diz iz actually my first experience i sit for MUET Speaking Test.
datz y sy buat >entry ni< dlu so dat korang boleh r sharing ape yg patot.

luckily, my mom teacher kt sbpi Gombak so sebelah2 je la dgn smt tu,
like a princess, sy dihantar smpai ke depan ofis =) hoyehhh..
"Assalamualaikum,Puan..tumpang tanya, MUET kat mana ye?"
i though die ustazah kt situ kowt.. muke mcm alim2 gitu an..
dgn hati yg walang girang sy masuk kt bilik kuarantin n register la bagai..

dah duduk tu, then termalu sendiri..
"awak, kasut letak di luar ya" haha.. hamek kau! ohh, peliss la,
x perasan.. huhu, siape x gelabah time tu kan? nervous, no kidding !

my turn was scheduled at 7.30 am but we're divided into groups at 8.30 am!
n i just waiting there, nk borak segan.. nk bace buku lg lah segan..
nmpak sgt x prepare.. pergghh jujur nih..
act mcm cool even jantung da cabut time uh.

"Please take your seats"- okey, Candidate D, it's me!!
to be honest, im really happy wif my position but examiners of course la they will look down on me, mcm x confident je nk duduk kt kerusi A,B,C kt situ.. :(



Situation :
What are the cost cutting measures that can be taken by a family to reduce expenditures..
(ala-ala camni la d question tu, lupe dah)

A : entertainment (x sure)
B : shopping (x sure)
C : plant own vegetables (x sure)
D : use public transportation

bla bla bla bla merapu meraban --- no need to know la kot what happened during d session---


im just not satisfied wif d examiner, =(
y does he interrupted us when we had our discussion huh? if nk comment sikit2 tu bole la kan, ni die mcm nk jd Candidate E plak daa.. ol of us terdiam la kan, dah semuanya dia bangkang.. huh~ haisss.. tenshion..




lastly d examiner on my left asked my group if we would like to add anything else?
while mereka semua said "No.." diz is my chance la kan..
"Yes, I would like to add something please.."
habis la sy bangkang pasal sayur tu, y not?
tnm sayur sndiri pn u need a lot of money isn't? haha.. lastly, most of us agree dat using public transportation is the best way to reduce expenditure. hoyeahh =) i loikeee.. kire sy menang la kan?

hakhak.. diz is not about siape menang atau kalah,
that doesn't count at all.. not necessarily u need to beat others point pun,
asalkn u byk pok pek pok pek.. kan? examiners just want to see how

confidence u're time speaking tu..

perggh, mcm gud2 je sy.. at first i've no idea how it is done, alhamdulillah..
sy da expert tau! =) ekekekeke.. tq 4 ur support.. n tq 4 d good luck wishes..
i lebyuolz..

ps: listening/reading/writing test next 28 July 2012.


8 comments:

~MiZz Atie ZieYa~ said... Reply To This Comment

muet..mmg gelabah...nasib sy dah ok da....heheh... anyway... good luck k...ada lgi kn? 3 test lgi to go kn? listening....reading kn?

missha said... Reply To This Comment

gud luck utk yang akan datang :)

misz_eyza said... Reply To This Comment

akk mula2 dulu amek MUEt tak prepare per pun...mcm main2 jer...dah keluar result mmg cukup2 makan jer...bila nak masuk U baru gelabah tgk result. tue yg amik lain secara persendirian dan alhamdulillah berjaya menepati target yg diinginkan.

Wanieys said... Reply To This Comment

Alhamdulillah...tp ada lagi kan...wish u luck utk yang akan datang ni :)

Kira Kekuri said... Reply To This Comment

hihikk~ best best! examiner suka tuh kalau ada bangkang2 idea. ahaks :D
good luck untuk Muet seterusnya der :D

MawardiYunus said... Reply To This Comment

nnti kalau dtg upm ada muet university plak huhuhuhu

Ety said... Reply To This Comment

wah wah. dah update dah. Ety nak update, tpi entry separuh2 ,dalam draft je. hahaha

tajuk korang quite susah juga laa ya. Ety punya macam okay sikit :D

Michelle Hopell said... Reply To This Comment

wah3 MUET speaking .. o.O
aku sama dulu candidate D .. hihi~
kena banyak cakap la kan, tak mau diam2 xD
good luck taw,dapat band 3 pun kira ok tu.. :)

This Blog is Protected. Copyright 2012 © All Right Reserved by Natasha