Boarding School : Best Ke?



Somebody asked me, "nak pergi ke tak?". She is my cousin yg menerima offer ke Kolej Matriks yg far-far away from her hometown. So sy ckp, "sampai bile nk duduk bawah ketiak mak ayah? u need to explore something good out there, betul tak?". Dia tak pernah pergi asrama before this even after UPSR dia terima offer to SBP, rugi kan?

Here I would like to share my personal experience of studying at a boarding school. "Kat mana lah kakak ni study. Bajet bagus jer nk nasihat org.." haha. saya berenggang dr family since FORM 1 lg tau smpai skrg!. I spent almost TEN YEARS stay without family, kategori kurang kasih sayang lah sy kan? haha. demi belajar sy pernah tercampak ke negeri Selangor, Pahang, Kedah, jauh dr family n now dekat sikit kat KL.. after this? i'm not sure.

Here we goooo :-

Boarding schools help students to learn to be independent. They learn to understand that they themselves are responsible for many things- such as bgun pagi sendiri, basuh baju sndiri n this is the main reason why segelintir adik-adik zaman sekarang taknak pegi asrama. kan kan kan. menghidap penyakit  malas.

Staying at the school also makes you have more time to join extra activity that arrange by the school. Such as Jamuan Bulanan, Ceramah Motivasi, etc. Bestttt.. Other than that, you also can save time n money if ada sebarang aktiviti, tak payah nk ulang alik naik bas, jalan kaki or menyusahkan your parent nk hantar je. kan..

Another benefit is that students can discuss their homework and buat study group not only in their class, di luar waktu belajar pun. No need to spent money on private tuition, study dgn member at hostel or kelas prep lagi best. Prep? - stand for kelas persediaan.

There is some other benefit for choosing boarding school, nak senaraikan memang setahun tak habis. Dearest adik-adik, please think twice or triple or.... Don't make the wrong decision sesuke ati nak reject the offer of boarding school tu, rugi. Sumpah! Okay?


Korang pulak camane? Pernah duduk asrama? ;)


sharing is caring ^^ 



Watikah Penyampaian Majlis Pelajar

With my classmates

Fasilitator Program Orientasi Pelajar Baru

Pendaftaran Pelajar Tingkatan Empat

Majlis Pelajar

12 comments:

Eiqa ciK said... Reply To This Comment

Well sebenar nye boarding school nie best tau.. Time Eiqa zmn skola dlu penah gak family sruh g skola asrma since darjah 6 & form 4.. tpi Eiqa x nk..HEHE.. Btw bile dh lnjutkn stdy diploma ke penang br le mrse jaoh dari family.. Rpe2 nye best gak bile stdy same2 ngn kwn.. Leh kngsi cm2 mslah bsme.. Br le Eiqa tpkir yg boarding school nie srnok sbnar nye.. :D

Natasha said... Reply To This Comment

haha.. knape xnak pegi? homesick ye.. dulu sy form1, tiap2 ari muke sy mesty ade kt public fon.. gayut dgn mak.. mulee2 gitu lah.. skrg ni da study jauh2 due tige bulan skali baru blk rumah..

Ahmad Haziq Azlan said... Reply To This Comment

i studied @ perak, penang, perlis, and currently @ johor.
habis pusing 1 malaysia. memang rugi tak belajar kat tempat orang.
pengalaman tak sama kalau belajar kat tempat sendiri.

Natasha said... Reply To This Comment

betul tu. 1st time sy study kt kedah, benda paling sy ingat ialah sy x phm loghat utara. x jauh beza tp diorg ckp laju.. take time, blaja sikit2 dgn kwn ;)

~Pen + Pensel~ said... Reply To This Comment

act,best jgk dduk hostel.bleh wat homework dan study sama2 kwn.ta de la mati kutu.sek sya sparuh hostel.sya ta dduk hostel sbb rumh dkt sngt dgn sek.ta smpai 1 km pon.lps SPM,klau de pluang,sya nk dduk hostel.mesti best sbb ta prnh rsa.nk sngt rsa dduk hostel ^_^

Natasha said... Reply To This Comment

if adik da tau duk asrama tu best, baguslah. byk pgalaman kite boleh kutip. make sure SPM you straight A, Amin. boleh pegi oversea ;)

yasmin fitri said... Reply To This Comment

saya pon duduk asrama..dari kelantan selepas UPSR kena hantar belajar kat MRSM di PErak..jauuuuh dari familiy.. mula0mula homesick jugak tapi lama2 dah biasa. bes plak dok hostel.

amengs88 said... Reply To This Comment

Jemput ke contets sya di http://azmengs.blogspot.com/2012/06/sempena-hari-bapa-hari-ini.html

cweet pinky said... Reply To This Comment

CP suker dok asrama , stdy pown senang , kalaw kat rumah tadew sape nak bimbing kan , kalaw kat asrama nih , ramai kawan2 , hehehe ~

Natasha said... Reply To This Comment

Kelantan to Perak. what a long journey ;)

Natasha said... Reply To This Comment

haha.. ye ke cp?study pn senang atau nk enjoy senang ade member2. kan? juz joke ;) tp betol la enjoy dgn member2 boleh release tenshion..

Natasha said... Reply To This Comment

done! tq for invited me.

This Blog is Protected. Copyright 2012 © All Right Reserved by Natasha